نکات و اصول ساخت و طراحی پاورپوینت

درست کردن پاورپوینت نیز مانند هر عمل دیگری اصول و قواعد خاص خود را دارد. در این مقاله به صورت کامل اصول ساخت پاورپوینت برای ارائه (ارائه های دانشجویی و دانش آموزی، پرزنتیشن های اداری، سمینار، جلسات دفاع و پیش دفاع و غیره) را آموزش داده و سپس به بیان نکات ساخت پاورپوینت دفاع پایان نامه نیز می پردازیم. همچنین به برخی سوالات پر تکرار از جمله اطلاعات لازم در صفحه اول پاورپوینت و صفحه آخر پاورپوینت نیز پاسخ می دهیم. 

همان طور که می دانید، یکی از مهم ترین قسمت های یک ارائه خوب، داشتن یک پاورپوینت اصولی و حرفه ای است. رعایت نکردن اصول طراحی پاورپوینت حتی در صورت داشتن محتوای عالی، مشکلاتی را در هنگام ارائه ایجاد خواهد کرد. مانند عدم نمایش درست محتوای اسلاید ها در هنگام ارائه و خسته یا گیج کردن مخاطبان.

 

اصول ساخت پاورپوینت حرفه ای | اصول ساخت پاورپوینت برای ارائه
اصول ساخت پاورپوینت برای ارائه

نکات مهم در ساخت اسلاید های پاورپوینت 

در این بخش به آموزش نحوه درست کردن پاورپوینت با رعایت قواعد ارائه می پردازیم. قصد شما از درست کردن پاورپوینت هر چه باشد، رعایت این نکات اصلی در ساخت پاورپوینت ضروری است:

1- تنظیم موضوعی اسلاید ها 

  • یکی از مهم ترین اصول ساخت پاورپوینت حرفه ای این است که اسلاید ها باید به گونه ای طراحی شوند که در هر دقیقه از ارائه، 1 یا 2 اسلاید بیان شود. پس تعداد اسلاید ها نه خیلی کم و نه خیلی زیاد باشد. 

 

  • از آنجا که شما در هنگام ارائه نباید از روی اسلاید ها روخوانی کنید، بنابراین نباید تمام متن ارائه را به صورت روزنامه وار در اسلاید ها قرار دهید. بلکه تنها موارد و نکات اصلی به صورت موردی و عبارات کلیدی و بدون توضیحات بیان می شوند. حالت ایده آل این است که در هر اسلاید حداکثر 10 مورد بیان شود. همچنین می توان برای بیان توضیحات، به جای استفاده از متن، از اسمارت آرت، جدول، نمودار، اینفوگرافی و… استفاده کرد. این کار هم به اسلاید ها ظاهری حرفه ای تر می دهد و هم باعث جذب بیشتر مخاطب می گردد. در واقع رعایت این نکته باعث درک بیشتر مخاطبان از موضوع ارائه می شود. 

 

  • هر اسلاید تنها یک موضوع را در برگیرد. هیچ گاه و تحت هیچ شرایطی دو بخش و موضوع متفاوت را در یک اسلاید قرار ندهید. 

 

2- فونت و سایز در اصول ساخت پاورپوینت

  • از نکات مهم طراحی پاورپوینت، خوانایی مطالب است. برای اینکه متن ها از فاصله دور قابل دیدن و خواندن باشند، باید از سایز حداقل 18 برای متون استفاده کرد. بهتر است عنوان ها سایز بزرگتر و زیر عنوان ها سایز کوچکتری داشته باشند. برای مثال میتوان از فونت 40 برای عناوین و 28 برای زیرعنوان ها و سایز 24 برای متن استفاده کرد. 

 

  • برای رعایت خوانایی اسلاید ها رعایت این نکته بسیار مهم است که فاصله ی بین خطوط نه خیلی کم باشد و نه خیلی زیاد. برای مثال میتوان از فاصله 1.3 تا 2 استفاده کرد. 

 

  • در تمامی اسلاید ها باید تنها از یک یا نهایت دو فونت برای نوشته ها استفاده کرد. همچنین برای ارائه های رسمی همچون سمینار ها، از استفاده از فونت های فانتزی و نامتعارف پرهیز نمایید. محبوب ترین فونت ها برای ساخت اسلاید عبارتند از: B Mitra و B nazanin و tahoma (برای متن) و B Titr و tahoma (برای تیتر ها)

 

3- زمینه و رنگ 

  • برای زمینه (background) اسلاید های پاورپوینت ارائه بهتر است از رنگ روشن و ساده استفاده کنید (بهترین رنگ برای زمینه سفید است). اما در صورتی که مایل به استفاده از زمینه ای با رنگ تیره بودید (مانند مشکی یا سورمه ای و رنگ های مشابه)، حتما برای متن های خود از رنگ روشن (مانند سفید) استفاده کنید. به طور کلی هنگام درست کردن پاورپوینت دقت کنید که رنگ زمینه و رنگ متن به اندازه کافی تضاد رنگ داشته باشند تا مخاطبان در دیدن و خواندن آن دچار مشکل نشوند. به خصوص که بعضی پروژکتور ها نیز رنگ ها را دستخوش تغییر قرار می دهند. پس مسئله تضاد رنگ ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

  • تمامی اسلاید ها باید یک زمینه (یا زمینه با رنگ بندی ها و الگوهای مرتبط) داشته باشند. از استفاده از رنگ های جیغ و فانتزی مانند قرمز و نارنجی برای زمینه اصلی (یا رنگ غالب زمینه) پرهیز کنید. 

 

  • بعضی ها تصور میکنند هر چقدر بیشتر در اسلاید های خود از رنگ ها و فونت های مختلف استفاده کنند، اسلاید های پاورپوینت حرفه ای تر و جذاب تر به نظر میرسد. اما این کار، تمرکز مخاظبان را بر هم میزند و از اصل موضوع غافل میکند. 

 

4- تصاویر و نمودار

  • تصاویر باید از کیفیت و اندازه خوبی برخوردار باشند.
  • استفاده بیش از حد از تصاویر و انیمیشن ها مخاطبان را منحرف کرده و آزار دهنده خواهد بود. 
  •  تصاویر باید حتما با متن مطابقت داشته باشند. در هر اسلاید نهایت 1 یا 2 تصویر قرار دهید. 
  • برای داده های عددی و روند تغییر آن ها جهت خوانایی بیشتر، بهتر است از نمودار استفاده شود. 
  • نمودار ها بهتر است عنوان داشته باشند. 

 

5- افکت و انیمیشن

  •  از استفاده از افکت ها و انیمیشن های پیچیده، شلوغ و بسیار فانتزی در ساخت پاورپوینت پرهیز کنید. مگر زمانی که برای مثال پاورپوینت را برای ارائه به کودکان آماده می کنید و یا قصدتان از ساخت پاورپوینت، تهیه کلیپ می باشد.
  • بهتر است برای ارائه های رسمی مانند سمینار یا جلسه دفاع از افکت های صوتی استفاده نکنید.  

 


پیشنهاد:  دانلود قالب آماده پاورپوینت


 

برخی از پر تکرار ترین سوالات

در صفحه اول پاورپوینت چی بنویسیم؟ 

اسلاید اول پاورپوینت که به آن اسلاید عنوان نیز گفته می شود، معمولا اطلاعات اصلی از جمله عنوان کلی ارائه و همچنین نام ارائه دهنده قرار میگیرد. برای مثال اگر می خواهید پاورپوینت ارائه دانشگاهی بسازید، در اسلاید اول عنوان کلی ارائه، نام خود و سایر ارائه دهندگان، نام استاد و در صورت تمایل لوگوی دانشگاه را قرار دهید. 

البته روش دیگر این است که می توانید یک اسلاید بسم الله الرحمن الرحیم در اول ارائه قرار داده و سپس اسلاید عنوان را قرار دهید.

در صفحه آخر پاورپوینت چه بنویسیم؟

به آخرین اسلاید پاورپوینت، اسلاید تشکر هم گفته می شود. در این اسلاید باید یک عبارت یا جمله کوتاه برای بیان قدردانی از مخاطبان بنویسید. مانند: از حسن توجه شما متشکریم! 

دردرست کردن پاورپوینت های شرکتی، تبلیغاتی، رزومه یا پروپوزال کاری، دراسلاید  آخر می توانید اطلاعات تماس را هم بنویسید.

 

اصول ساخت پاورپوینت برای ارائه
اصول ساخت پاورپوینت برای ارائه

اصول ساخت پاورپوینت برای ارائه دفاع

بسیاری از دانشگاه ها، خودشان اصول و یا حتی قالبی را برای ساختار پاورپوینت جسله دفاع و سمینار ارائه میدهند. اما بسیاری هم این کار را به عهده دانشجو می گذارند. ما در اینجا به بیان نکات و اصول کلی ساخت پاورپوینت دفاع پایان نامه می پردازیم. 

  • توجه کنید که در جلسه دفاع شما باید تمام پایان نامه یا رساله خود را در چند دقیقه دفاع کنید. بنابراین از زیاده گویی پرهیز کنید و تمرکز خودتان را بر تحلیل نتایج به دست آمده از تحقیقات خود بگذارید.
  • بهتر است برای ساخت پاورپوینت دفاع پایان نامه یا رساله خود، از قالب ها و ساختار مخصوص پاورپوینت جلسات دفاع استفاده نمایید. 

 


دانلود قالب آماده پاورپوینت دفاع


 

    ساختار و دسته بندی اسلاید ها:

  • 1 اسلاید برای بسم الله الرحمن رحیم یا به نام خدا.
  • 1 اسلاید عنوان: شامل عنوان پایان نامه، نام شخص، نام استاد راهنما و مشاور و … ، مقطع، مشخصات دانشگاه و دانشکده و لوگوی دانشگاه، سال تحصیلی، تاریخ ارائه و … .
  • یک اسلاید برای چکیده پایان نامه: این اسلاید اختیاری است.
  • یک الی دو اسلاید برای مقدمه به صورت خلاصه.
  • یک الی دو اسلاید برای بیان مساله به صورت خلاصه شده.
  • یک الی حداکثر سه اسلاید برای سوالات، فرضیات و اهداف تحقیق: این موارد باید به صورت کامل نوشته شوند و خلاصه سازی در این مورد لازم نیست.
  • توضیح بسیار خلاصه درباره مبانی نظری و تعاریف ضروری پایان نامه: آوردن این بخش در بیشتر رشته ها ضروری نیست اما در صورتی که مایلید، میتوانید به صورت خلاصه شده و یا با نمودار و اسمارت آرت در چند اسلاید این بخش را جمع بندی کنید. زیرا همان طور که گفتیم، شما وقت بسیار محدودی برای دفاع از پایان نامه یا رساله خود دارید بنابراین سعی کنید بیشتر وقت و تمرکزتان را بر روی نتایج کار خود بگذارید. 
  • آوردن یک الی سه اسلاید درباره پیشینه تحقیق در صورت نیاز و به صورت کاملا خلاصه.
  • بین دو الی پنج اسلاید برای روش شناسی: این قسمت نیز به صورت کاملا خلاصه شده بیان می شود.
  • به تعداد مورد نیاز اسلاید برای بخش یافته ها، تحلیل ها و نتایج اصلی پایان نامه. 
  • یک الی سه اسلاید برای بخش نتیجه گیری پایانی رساله یا پایان نامه
  • اسلاید آخر: تشکر و قدردانی از حاضران

 

برای آموزش کامل و کسب اطلاعات و توضیحات بیشتر، مقاله آموزش نحوه ساخت پاورپوینت پایان نامه را که به طور کامل تمامی مراحل و اصول و نکات ساخت پاورپوینت دفاع پایان نامه در آن شرح داده شده است، مطالعه کنید.

 

 

اصول ساخت پاورپوینت دفاع پایان نامه

در این مقاله به آموزش اصول، مبانی و نکات اصلی ساخت پاورپوینت فارغ از هر موضوعی پرداختیم و گفتیم که هنگام درست کردن پاورپوینت باید چه قواعدی را حتما رعایت کنید.

شما می توانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه های این صفحه با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم. 

مقالات مشابه

14 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up